Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Δελτίο Τύπου για την άρνηση επανεξέτασης του θέματος του Ηρώου εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού

Συντονιστικό φορέων για την προστασία και την ανάδειξη του Ηρώου στην Πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου

  • Μinoistas 
  • TEE-TAK 
  • Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου 
  • Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Κρήτης 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ , 6.04.2012 
TA MNHMEIA ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΚΡΙΤΟ ΤΡΟΠΟ  
ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΠΟΙΚΙΛΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ !
ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ!

Μετά από την κοινοποίηση του εγγράφου της 30.03.2012 του ΥΠΠΟΤ, με θέμα  την άρνηση  επανεισαγωγής του θέματος του φακέλου κήρυξης του Ηρώου στο μεικτό κεντρικό συμβούλιο Μνημείων, την οποία υπογράφει η υπεύθυνη της διεύθυνσης για την «προστασία της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς» κ. Σιγανίδου, τα μέλη του Συντονιστικού για τη διάσωση του Ηρώου του Ηρακλείου κάλεσαν τους φορείς και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε συνάντηση ενημέρωσης, στα γραφεία του ΤΕΕ-ΤΑΚ, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 6.04.2011. 
Το αίτημα για κήρυξη είχε σταλεί επίσημα με σοβαρή πολυσέλιδη τεκμηρίωση από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Κρήτης τον Ιούλιο του 2011, μετά την επί τόπου επίσκεψη της Γ.Γ. του ΥΠΠΟΤ κ.Μενδώνη στις 6.05.2011,  και από τότε είχαν περάσει 9 μήνες χωρίς εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στο μεικτό κεντρικό συμβούλιο. [Τόσα πολλά θέματα υπήρχαν αλήθεια που εμπόδιζαν να τεθεί το θέμα της προστασίας και της διάσωσης του ΗΡΩΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ στην ημερήσια διάταξη;]  
Στη διάρκεια της ευρείας αυτής συνάντησης όπου παρέστησαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων και διατύπωσαν με σαφή τρόπο την αποφασιστική τους διάθεση για κήρυξη του Ηρώου, έγινε εκτενής συζήτηση για όλα τα σχετικά  ζητήματα και αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

  1. Να εκφραστεί με επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού, τη Γ.Γ. του ΥΠΠΟΤ αλλά και όλους τους σχετικούς Ελληνικούς και διεθνείς φορείς προστασίας των μνημείων, η ανυποχώρητη διάθεση των φορέων της πόλης και της τοπικής κοινωνίας για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας κήρυξης του Ηρώου σε διατηρητέο μνημείο. 
  2. Να ενημερωθούν όλα τα μέλη του κεντρικού συμβουλίου μνημείων για την απόφαση υπηρεσιακού επιπέδου που διατυπώνει το έγγραφο του ΥΠΠΟΤ και η οποία  φαίνεται να μην συντονίζεται με την αρχικά εκφρασμένη διάθεση τόσο της Γ.Γ. όσο και των παραγόντων του υπουργείου και των αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών της Κρήτης για την κήρυξη του Ηρώου ως διατηρητέου και την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας. 
  3. Να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του συντονιστικού στο Δήμαρχο Ηρακλείου, να τεθεί το ζήτημα με ολοκληρωμένο τρόπο από κάθε πλευρά ,να επιδοθεί εκτενές αιτιολογικό υπόμνημα για την ανάγκη συνολικής παρέμβασης του Δήμου και να ζητηθεί η συνδρομή του για την άμεση εισαγωγή και συζήτηση του στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης
  4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας , με κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων αλλά και τακτικής προσφυγής ακύρωσης όλων των μέχρι σήμερα σχετικών αποφάσεων και εγγράφων που αρνούνται την κήρυξη του Ηρώου ως διατηρητέου ή την επανεισαγωγή του θέματος εκ νέου στο Κεντρικό συμβούλιο μετά την κατάθεση και τον εμπλουτισμό της πρότασης με  πρόσθετα στοιχεία και να διερευνηθεί η παράλληλη δυνατότητα προσφυγής ενώπιον των αντίστοιχων ευρωπαϊκών θεσμών. 
  5. Να ξεκινήσει με όλους τους τρόπους η συστηματική, διαρκής  και ουσιαστική ενημέρωση των Πολιτών και των θεσμικών φορέων της πόλης, για τη μοναδικότητα του Ηρώου και την ιστορική  και  αρχιτεκτονική του αξία , με δημοσιεύματα στον τοπικό, ελληνικό και διεθνή τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο. Παράλληλα, να προβληθούν ιδιαίτερα οι πολεοδομικές παράμετροι του θέματος και η ανάγκη υπεράσπισης της φυσιογνωμίας, του χαρακτήρα και της ποιότητας του δημόσιου χώρου στην κεντρική Πλατεία της Πόλης.  
  6. Να γίνει νέα συνάντηση του Συντονιστικού και όλων των φορέων της πόλης την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Μ. Τρίτη, στις 6:00 μ.μ. στον ίδιο χώρο για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και η αμείωτη συνέχιση όλων των διαδικασιών που έχουν ως στόχο την προστασία και την κήρυξη του Ηρώου και την ανάδειξη του κεντρικού δημόσιου χώρου της πόλης. 
Πόσα μνημεία πρέπει να καταστραφούν ακόμη για να γίνει κοινή συνείδηση πως η υπεράσπιση της Ιστορικής και της  αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς δεν μπορεί να έχει ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ περιεχόμενο; 

Η υπόθεση του Πολιτισμού περιλαμβάνει όλα όσα έχουν αξία και είναι προορισμένα να διαρκέσουν ! 

Το Συντονιστικό των φορέων 
Ηράκλειο, 6 Απριλίου  2012

2 σχόλια:

  1. Οι βουλευτές που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν "υποστηρίξει" την κίνηση με ερώτηση στον υπουργό πολιτισμού, πού ακριβώς βρίσκονται σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν άλλες προτεραιότητες αυτή την περίοδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλοι όσοι αναρτούν σχόλια οφείλουν να γνωρίζουν πως όλες οι αναρτήσεις, τα σχόλια και οι ψηφοφορίες είναι επικοινωνία δημόσιας και όχι ιδιωτικής φύσης και οφείλουν να αναρτούν μηνύματα και υλικό με περιεχόμενο κατάλληλο.

Παρατίθεται ενδεικτικά ότι κατά την ανάρτηση σχολίων, ο χρήστης οφείλει να συμμορφώνεται και να μην προβαίνει σε ενέργειες όπως τις παρακάτω:

1. Δημοσίευση με περιεχόμενο δυσφημιστικό, προσβλητικό, ανήθικο, άσεμνο, βίαιο, κακόβουλο, βλάσφημο, παρενοχλητικό ή δημοσίευση πληροφοριών που ανακτήθηκαν με παράνομα μέσα. Εδώ περιλαμβάνονται επίσης μηνύματα ή υλικό που προσβάλλει ή θίγει τα χρηστά ήθη, τη φυλετική, θρησκευτική ή σεξουαλική ελευθερία.
2. Παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των άλλων. Περιλαμβάνονται μηνύματα που περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, κωδικοί κ.α.
3. Ανάρτηση θεμάτων, σχολίων, επιστολών και ψηφοφοριών άσχετων με τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο αυτής της πύλης, δηλαδή με τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων.
4. Ανάρτηση του ίδιου θέματος ή διπλές απαντήσεις.
5. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν υλικό προστατευμένο ως προς τα πνευματικά δικαιώματα (ή από τις διατάξεις περί απορρήτου) χωρίς την κατά το νόμο απαιτούμενη συναίνεση του φορέα των δικαιωμάτων.
6. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν ιούς ή παρόμοιο λογισμικό ή πρόγραμμα που μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των υπολογιστών των άλλων χρηστών.
7. Διαφήμιση ή αγοραστικές προσφορές οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας.
8. Χρήση όρων προσβλητικών, χυδαίων ή με σεξουαλικό υπονοούμενο ως όνομα χρήστη.

Οι Διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα να παρακολουθούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων και να διαγράφουν όποια ανάρτηση δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.