Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ερώτηση βουλευτών προς τον Υπουργό Πολιτισμού για το Ηρώο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, απεύθυναν οι Βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κα Μαρία Σκραφνάκη και Φραγκίσκος Παρασύρης, σχετικά με την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του Ηρώου, του ιστορικού κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πλατεία Ελευθερίας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, απέναντι από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πλατεία Ελευθερίας, βρίσκεται και κοσμεί την πόλη ένα κτίσμα νεομινωϊκού ρυθμού, το γνωστό Ηρώο.
Το Ηρώο ολοκληρώθηκε το 1930 από ειδική επιτροπή παραγόντων της πόλης με επικεφαλής τον τότε Νομάρχη Ηρακλείου Εμμ. Λυδάκη για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. Οι εορτασμοί αποτέλεσαν πρωτοβουλία της δεύτερης κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, που ήθελε με τον τρόπο αυτό να προβάλει και να τονώσει τα αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και ιδιαίτερα στην Κρήτη και να αποδώσει τιμή στους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού της και τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ένωση της μεγαλονήσου με την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον αρχιμηχανικό του Δήμου και νομομηχανικό Δημήτρη Κυριακό (1881-1971), με τη χρήση μορφολογικών στοιχείων της μινωικής αρχιτεκτονικής που αποτελούσε εκείνη την περίοδο (1925-1930) κύριο θέμα συζήτησης μετά την εκτεταμένη αποκατάσταση στο ανάκτορο της Κνωσού που είχε μόλις ολοκληρώσει ο Arthur Evans και οι συνεργάτες του.

Το Ηρώο διαθέτει τη μοναδικότητα να αποτελεί, μαζί με κάποια ελάχιστα άλλα δείγματα στην Κρήτη, την πιο ολοκληρωμένη απόπειρα εφαρμογής στη σύγχρονη εποχή μιας κτιριοδομικής κατασκευής που συνδέεται άμεσα με τα πρότυπα του μινωικού πολιτισμού. Για το λόγο αυτό η άμεση κήρυξη, συντήρηση και προστασία του θεωρούμε πως διαθέτει επείγοντα χαρακτήρα.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Κρήτης, μετά και την επί τόπου επίσκεψη της Γ.Γ. του ΥΠΠΟΤ κ. Μενδώνη τον περασμένο χρόνο (6/5/2011), προχώρησε για τρίτη φορά στη σύνταξη εμπλουτισμένου φακέλου στοιχείων και τεκμηρίων και έθεσε επίσημα εκ νέου το αίτημα της κήρυξής του ως προστατευόμενου διατηρητέου κτιρίου από τον Ιούλιο του 2011. Από τότε το αίτημα περιμένει τη σειρά του για εξέταση από το Κεντρικό Συμβούλιο Μνημείων του ΥΠΠΟΤ.

Τα τελευταία χρόνια, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες του χώρου που καταλαμβάνει το Ηρώο, στον οποίο λειτουργούν επιχείρηση παρκινγκ (!) ζητούν επιτακτικά την κατεδάφιση του.

Επειδή, το Ηρώο αποτελεί ιστορικό στοιχείο της πόλης του Ηρακλείου, καθώς και ισχυρό στοιχείο της φυσιογνωμίας και της σημερινής ταυτότητάς της.

Επειδή, οι πολίτες του Ηρακλείου έχουν κινητοποιηθεί για την προστασία του συγκεκριμένου μνημείου της πόλης του Ηρακλείου.

Επειδή, είναι χρέος μας να προστατέψουμε το ιστορικό μνημείο του Ηρώου από τη φθορά που σήμερα υφίσταται, κηρύσσοντάς το, παράλληλα, ως προστατευόμενο διατηρητέο κτίριο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)     Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να προστατευθεί το Ηρώο από τη φθορά του χρόνου;

2)     Πότε θα εξεταστεί η πρόταση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Κρήτης για κήρυξη του μνημείου του Ηρώου σε  προστατευόμενο διατηρητέο κτίριο;

3 σχόλια:

  1. Εκλογές πλησιάζουν, ψάχνουν για πελατεία...
    Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν άραγε τόσα χρόνια; Το ζήτημα του Ηρώου δεν είναι χτεσινό...

    Κρίμα που δεν προλαβαίνουν να γίνουν και πολλά μέχρι το Μάη, όλα θα ξεχαστούν στη συνέχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 0 σχόλια;

    Μάλλον δημοσιεύετε μόνο όσα σας αρέσουν... Από χτες το απόγευμα έχω στείλει σχόλιο, αν δεν σας άρεσε που ήταν ανώνυμο, ας μην είχατε αυτή την επιλογή ανοιχτή...
    Ο φασισμός ξεκινάει πίσω από ένα πληκτρολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα, αγαπητέ φίλε.
    Όπως θα είδατε στους όρους για τα σχόλια, αποκλείονται μόνο σχόλια προσβλητικά, δυσφημιστικά ή εν γένει παράνομα.
    Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν αναρτήθηκε την ίδια ημέρα το σχόλιό σας είναι γιατί έπρεπε, όπως κάθε σχόλιο, να εγκριθεί από κάποιον διαχειριστή. Και μέχρι σήμερα το βράδυ δεν είχε προλάβει να ελέγξει το blog κάποιος διαχειριστής.
    Σας ζητούμε συγνώμη αν σας "σκανδαλίσαμε", αλλά να είστε σίγουρος ότι κανέναν και τίποτα δεν έχουμε την διάθεση να καλύψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλοι όσοι αναρτούν σχόλια οφείλουν να γνωρίζουν πως όλες οι αναρτήσεις, τα σχόλια και οι ψηφοφορίες είναι επικοινωνία δημόσιας και όχι ιδιωτικής φύσης και οφείλουν να αναρτούν μηνύματα και υλικό με περιεχόμενο κατάλληλο.

Παρατίθεται ενδεικτικά ότι κατά την ανάρτηση σχολίων, ο χρήστης οφείλει να συμμορφώνεται και να μην προβαίνει σε ενέργειες όπως τις παρακάτω:

1. Δημοσίευση με περιεχόμενο δυσφημιστικό, προσβλητικό, ανήθικο, άσεμνο, βίαιο, κακόβουλο, βλάσφημο, παρενοχλητικό ή δημοσίευση πληροφοριών που ανακτήθηκαν με παράνομα μέσα. Εδώ περιλαμβάνονται επίσης μηνύματα ή υλικό που προσβάλλει ή θίγει τα χρηστά ήθη, τη φυλετική, θρησκευτική ή σεξουαλική ελευθερία.
2. Παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των άλλων. Περιλαμβάνονται μηνύματα που περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, κωδικοί κ.α.
3. Ανάρτηση θεμάτων, σχολίων, επιστολών και ψηφοφοριών άσχετων με τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο αυτής της πύλης, δηλαδή με τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων.
4. Ανάρτηση του ίδιου θέματος ή διπλές απαντήσεις.
5. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν υλικό προστατευμένο ως προς τα πνευματικά δικαιώματα (ή από τις διατάξεις περί απορρήτου) χωρίς την κατά το νόμο απαιτούμενη συναίνεση του φορέα των δικαιωμάτων.
6. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν ιούς ή παρόμοιο λογισμικό ή πρόγραμμα που μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των υπολογιστών των άλλων χρηστών.
7. Διαφήμιση ή αγοραστικές προσφορές οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας.
8. Χρήση όρων προσβλητικών, χυδαίων ή με σεξουαλικό υπονοούμενο ως όνομα χρήστη.

Οι Διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα να παρακολουθούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων και να διαγράφουν όποια ανάρτηση δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.