Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Δημοσιεύματα του Τύπου για την απόφαση της 30ης Απριλίου 2012


http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=926696&srv=95

Νέα Κρήτη: Ο Δήμος ζητά τη σωτηρία του Ηρώου


Εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος εστιάστηκε το ενδιαφέρον στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, αφού μετά από τις έντονες πιέσεις 26 τοπικών φορέων το Σώμα πήρε καθαρή θέση για το πολυσυζητημένο ζήτημα του Ηρώου Ηρακλείου. Ζήτησε, με ομόφωνη μάλιστα απόφασή του, την άμεση κήρυξη του Ηρώου, επί του Προμαχώνα Βιτούρι, ως διατηρητέου μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού...

Η απόφαση αν μη τι άλλο σκόρπισε ικανοποίηση στις τάξεις των τοπικών φορέων που απαρτίζουν το συντονιστικό όργανο για τη διάσωση και την ανάδειξη του Ηρώου Ηρακλείου και δυσαρέσκεια στον ιδιοκτήτη του πάρκινγκ, όπου βρίσκεται το αρχιτεκτόνημα, ο οποίος επέμεινε στη συνεδρίαση στην πάγια θέση του για την κατεδάφιση του Ηρώου. Όμως, μπορεί να είναι και εκ του ουκ άνευ, στην κρίσιμη αυτή καμπή που βρίσκεται η υπόθεση, αφού ως γνωστόν το υπουργείο Πολιτισμού, διά του υφυπουργού κ. Αλεβιζάτου, ξεκαθάρισε πρόσφατα πως το θέμα έχει κλείσει, εμμένοντας στην παλιότερη απόφασή του, του 2006, με την οποία απέρριψε το αίτημα χαρακτηρισμού του κτηρίου ως διατηρητέου... 
Αυτό μένει να κριθεί προσεχώς στο μέλλον, όπως και η τύχη του Ηρώου, για το οποίο, αφού τοποθετηθεί η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία - συγκεκριμένα η 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - η Πολεοδομία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εκδώσει ή όχι την άδεια κατεδάφισης που ζητά επιτακτικά ο ιδιοκτήτης του χώρου. 

Το σίγουρο είναι πάντως πως για τους φορείς του συντονιστικού οργάνου, αλλά και για τους απλούς πολίτες που θεωρούν ως σημαντικό μνημείο για την πόλη το Ηρώο, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη, αφού σηματοδοτεί ένα νέο γύρο, πιο επίσημων τώρα μιας και πρόκειται για το Δήμο Ηρακλείου, πιέσεων προς το υπουργείο ώστε να αναθεωρήσει την παλιότερη απόφασή του, κάνοντας δεκτό το αίτημα για την άμεση ανακήρυξη του Ηρώου ως διατηρητέου μνημείου για την πόλη. 

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από έγγραφο αίτημα περίπου 40 πολιτών που κινητοποιήθηκαν μέσω της επιτροπής φορέων για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου. Η επιτροπή, το λεγόμενο συντονιστικό όργανο που αποτελείται πλέον από 26 φορείς της πόλης, οργάνωσε ανοιχτή συζήτηση ενημέρωσης το περασμένο Σάββατο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου και αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Την εισήγηση του θέματος ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Μανόλης Βασιλάκης, ο οποίος, αφού τόνισε την ιστορική και πολιτιστική αξία του μνημείου, κάνοντας εκτενή αναφορά στον αρχιτέκτονα Κυριακό - ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και κατασκευαστής τόσο του συγκεκριμένου κτηρίου όσο και άλλων ιστορικών κτισμάτων του Ηρακλείου - ζήτησε να προτείνει ο Δήμος στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων την ανακήρυξή του ως διατηρητέου. Εκ μέρους των φορέων της επιτροπής πήραν το λόγο ο κ. Οδυσσέας Σγουρός, αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, και η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου Φανή Κουτσουμπού, τονίζοντας και οι δύο τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου μνημείου για την ιστορική μνήμη της πόλης αλλά και την ανάγκη διάσωσης τής γύρω περιοχής από την τσιμεντοποίηση. 


Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρευρέθηκε και ο ιδιοκτήτης του πάρκιγκ μέσα στο οποίο βρίσκεται το μνημείο κ. Δημήτρης Βολιτάκης. Ο ιδιοκτήτης, ή φερόμενος για κάποιους ιδιοκτήτης, εκφράστηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των φορέων που προτείνουν την ανακήρυξη του μνημείου ως διατηρητέου, κάτι που προκάλεσε προς στιγμή ένταση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Ηρακλείου ξεκαθάρισε πως η συζήτηση και η θέση του οργάνου αφορά στο αν πρέπει ή όχι το Ηρώο να κηρυχτεί διατηρητέο και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αφήσει και αιχμές κατά του υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή, όπως τόνισε, τη διαφορετική στάση που έχει ακολουθήσει στο θέμα έναντι άλλων περιπτώσεων, κατά τις οποίες, όπως τόνισε, το ΥΠ.ΠΟ. δε δίστασε να κηρύξει εν μια νυκτί και με περισσή ευκολία ως διατηρητέα κτίσματα και εγκαταστάσεις αμφιλεγόμενης, σε σύγκριση με το Ηρώο, ιστορικής αξίας. 
Τελικά, αφού η ένταση με τον ιδιοκτήτη εκτονώθηκε, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του αντιδημάρχου κ. Βασιλάκη και έτσι ο Δήμος θα αποστείλει έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο θα απαιτεί την άμεση ανακήρυξη του Ηρώου ως διατηρητέου μνημείου. 

Μπορεί για το Ηρώο η απόφαση να λήφθηκε ομόφωνα και η ένταση να προκλήθηκε με τον ιδιοκτήτη, όμως ένα άλλο ζήτημα, αυτό των κοινωνικών προγραμμάτων μέσω της Αυτοδιοίκησης, πυροδότησε εντάσεις και αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο ανάμεσα στη Λαϊκή Συσπείρωση και τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου. Τόσο στη συνεδρίαση, όσο και νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση και το Δήμο Ηρακλείου πως «μοιράζουν ψίχουλα στους εξαθλιωμένους πολίτες»... 
«Ψίχουλα στους εξαθλιωμένους και ένα κομμάτι ψωμί στους ανέργους είναι οι δράσεις της κυβέρνησης δήθεν για την "ενίσχυση της απασχόλησης", στα οποία προστρέχει και ο Δήμος Ηρακλείου να συμμετάσχει. Προγράμματα όπως το "Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης", το "Βοήθεια στο Σπίτι" και η λεγόμενη "Κοινωνική οικονομία" αναγάγουν την πρόνοια σε μια ασπιρίνη, μια κουβέρτα και ένα πιάτο φαΐ για τα πλέον εξαθλιωμένα στρώματα του λαού. Την ίδια στιγμή, για την "αντιμετώπιση της ανεργίας", υλοποιούνται προγράμματα, όπως η "κοινωφελής εργασία", ή η εργασία με αυτεπιστασία, στα οποία οι (ελάχιστοι) εργαζόμενοι θα δουλεύουν κάτω από άθλιες εργασιακές σχέσεις, για λίγους μήνες και αντί για μισθό θα παίρνουν ένα ξεροκόμματο», υπογράμμισαν τα στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

«Η κυβέρνηση, κάτω από την όξυνση των προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική της σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης αλλά και κάτω από την πίεση της πάλης και της διεκδίκησης συσσιτίων, μέτρων για τους άστεγους και τα παιδιά που υποσιτίζονται, επιχειρεί να λύσει ένα μέρος των εκρηκτικών προβλημάτων. Όμως, πού στοχεύουν αυτές οι δράσεις; Δομές όπως αυτές που δημιουργεί ή που ήδη λειτουργούν αποτελούν μια προσπάθεια για επιδερμικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του λαού. Η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητά ενεργότερο ρόλο με στόχο τη διασφάλιση της "κοινωνικής συνοχής", δηλαδή της υποταγής του λαού σε αυτή την πολιτική. Θέλει να μπει πιο δυνατά στο παιχνίδι με στόχο όχι μόνο να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο απ' τις όποιες ελάχιστες χρηματοδοτήσεις, αλλά κυρίως για να μετατραπεί σε μοχλό εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων που βλέπουν την εξαθλίωση προ των πυλών», κατέληξαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλοι όσοι αναρτούν σχόλια οφείλουν να γνωρίζουν πως όλες οι αναρτήσεις, τα σχόλια και οι ψηφοφορίες είναι επικοινωνία δημόσιας και όχι ιδιωτικής φύσης και οφείλουν να αναρτούν μηνύματα και υλικό με περιεχόμενο κατάλληλο.

Παρατίθεται ενδεικτικά ότι κατά την ανάρτηση σχολίων, ο χρήστης οφείλει να συμμορφώνεται και να μην προβαίνει σε ενέργειες όπως τις παρακάτω:

1. Δημοσίευση με περιεχόμενο δυσφημιστικό, προσβλητικό, ανήθικο, άσεμνο, βίαιο, κακόβουλο, βλάσφημο, παρενοχλητικό ή δημοσίευση πληροφοριών που ανακτήθηκαν με παράνομα μέσα. Εδώ περιλαμβάνονται επίσης μηνύματα ή υλικό που προσβάλλει ή θίγει τα χρηστά ήθη, τη φυλετική, θρησκευτική ή σεξουαλική ελευθερία.
2. Παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των άλλων. Περιλαμβάνονται μηνύματα που περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, κωδικοί κ.α.
3. Ανάρτηση θεμάτων, σχολίων, επιστολών και ψηφοφοριών άσχετων με τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο αυτής της πύλης, δηλαδή με τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων.
4. Ανάρτηση του ίδιου θέματος ή διπλές απαντήσεις.
5. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν υλικό προστατευμένο ως προς τα πνευματικά δικαιώματα (ή από τις διατάξεις περί απορρήτου) χωρίς την κατά το νόμο απαιτούμενη συναίνεση του φορέα των δικαιωμάτων.
6. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν ιούς ή παρόμοιο λογισμικό ή πρόγραμμα που μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των υπολογιστών των άλλων χρηστών.
7. Διαφήμιση ή αγοραστικές προσφορές οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας.
8. Χρήση όρων προσβλητικών, χυδαίων ή με σεξουαλικό υπονοούμενο ως όνομα χρήστη.

Οι Διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα να παρακολουθούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων και να διαγράφουν όποια ανάρτηση δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.