Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αισιοδοξία στη συνάντηση φορέων για τη σωτηρία του Ηρώου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2010 το μεσημέρι στο ΤΕΕ-ΤΑΚ η συνάντηση των φορέων (ΤΕΕ-ΤΑΚ,Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Πολεοδομία και Γραφείο Παλιάς Πόλης του Δήμου Ηρακλείου, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Κρήτης) για τη σωτηρία του Ηρώου της πλατείας Ελευθερίας. Μάλιστα υπήρξε και σημαντική παρουσία από πολίτες, που έχουν συγκροτήσει μια ομάδα στο facebook γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. 
Έγινε ιστορική αναδρομή για την σημασία και την αξία του Ηρώου, αλλά κυρίως για τις μέχρι σήμερα κινήσεις από πλευράς τοπικών φορέων για την κήρυξη του Ηρώου ως διατηρητέο. Υπενθυμίστηκε δηλαδή ότι το μνημείο έχει προταθεί δύο φορές για κήρυξη κάτι όμως που δεν εισακούστηκε. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τελευταία απόρριψη από το ΥΠΠΟΤ του αιτήματος της τοπικής Υπηρεσίας Νεωτέρων μνημείων, μετά την ανακίνηση του θέματος από το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το οποίο ΥΠΠΟΤ γνωμοδότησε για την μή αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων,με την αιτιολογία ότι δεν είχαν προκύψει νεώτερα στοιχεία που να διαφοροποιούν την απόφαση του 2006!!!!. Και όλα αυτά ενώ ο νέος φάκελος του αιτήματος του 2009 περιλάμβανε 20σέλιδη επιστημονική μελέτη για την ιστορία του ηρώου και όλα τις αποφάσεις των σχετικών φορέων υπέρ του Ηρώου, μαζί με 5 σχετικές ερωτήσεις βουλευτών και όλα τα ψηφίσματα και θετικές γνωμοδοτήσεις των φορέων! Δηλαδή ολόκληρη η τοπική κοινωνία παρακάμφθηκε.... 
Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και των συλλόγων μίλησαν για τον παραλογισμό του κράτους το οποίο είναι πασιφανές ότι επηρεάζεται από ιδιωτικά συμφέροντα αγνοώντας το συλλογικό συμφέρον. Επί του πρακτέου τώρα, όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις τους ώστε το θέμα να προχωρήσει. Θα γραφεί μάλιστα και σχετικό κείμενο υπογεγραμμένο από όλους τους φορείς που εκπροσωπήθηκαν, το οποίο θα διακηρύττει την ανάγκη προστασίας του Ηρώου. Ταυτόχρονα το κείμενο θα αποσταλεί και στο Δήμο Ηρακλείου προκείμενου να αναλάβει τις ευθύνες του δημοτικό συμβούλιο που κωφεύει, καθώς και στους Βουλευτές του νομού για να κινηθούν σχετικά. 
Για τις επόμενες δράσεις αποφασίστηκε να οριστεί Συντονιστικό Όργανο όλων πλέον μαζί των φορέων το οποίο θα οργανώνει τις επόμενες δράσεις. Μέσα στα αμέσως επόμενα σχέδια είναι και μια μεγάλη συνέντευξη τύπου την οποία θα δώσει το Συντονιστικό όργανο, προκειμένου να σπάσει η σιωπή που έχει επιβληθεί! Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ είχαν κληθεί όλα τα μέσα ενημέρωσης, στο χώρο βρέθηκε μόνο εκπρόσωπος της εφημερίδας “Μεσόγειος”!! 
Το πιο σημαντικό ίσως όμως συμπέρασμα που βγήκε από αυτή τη συνάντηση, είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή, και η πρωτοφανής για τα δεδομένα του Ηρακλείου σύμπραξη φορέων, δείχνει ότι επιτέλους συνειδητοποιούμε ότι για την προστασία της πόλης μας και της ιστορίας της απαιτούνται έργα και συντονισμένη δράση, κι όχι μόνο λόγια… 
Τέλος, ελπίδα δίνει το γεγονός ότι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση, δεσμεύτηκαν η συμμαχία για το ηρώο να αποτελέσει τον προπομπό μιας νέας τάσης που θα δημιουργηθεί στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς το συντονιστικό όργανο των φορέων θα ασχοληθεί μελλοντικά και με άλλα θέματα της πόλης μας. 
Πηγή: http://www.facebook.com/topic.php?uid=175073161129&topic=17230

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλοι όσοι αναρτούν σχόλια οφείλουν να γνωρίζουν πως όλες οι αναρτήσεις, τα σχόλια και οι ψηφοφορίες είναι επικοινωνία δημόσιας και όχι ιδιωτικής φύσης και οφείλουν να αναρτούν μηνύματα και υλικό με περιεχόμενο κατάλληλο.

Παρατίθεται ενδεικτικά ότι κατά την ανάρτηση σχολίων, ο χρήστης οφείλει να συμμορφώνεται και να μην προβαίνει σε ενέργειες όπως τις παρακάτω:

1. Δημοσίευση με περιεχόμενο δυσφημιστικό, προσβλητικό, ανήθικο, άσεμνο, βίαιο, κακόβουλο, βλάσφημο, παρενοχλητικό ή δημοσίευση πληροφοριών που ανακτήθηκαν με παράνομα μέσα. Εδώ περιλαμβάνονται επίσης μηνύματα ή υλικό που προσβάλλει ή θίγει τα χρηστά ήθη, τη φυλετική, θρησκευτική ή σεξουαλική ελευθερία.
2. Παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των άλλων. Περιλαμβάνονται μηνύματα που περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, κωδικοί κ.α.
3. Ανάρτηση θεμάτων, σχολίων, επιστολών και ψηφοφοριών άσχετων με τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο αυτής της πύλης, δηλαδή με τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων.
4. Ανάρτηση του ίδιου θέματος ή διπλές απαντήσεις.
5. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν υλικό προστατευμένο ως προς τα πνευματικά δικαιώματα (ή από τις διατάξεις περί απορρήτου) χωρίς την κατά το νόμο απαιτούμενη συναίνεση του φορέα των δικαιωμάτων.
6. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν ιούς ή παρόμοιο λογισμικό ή πρόγραμμα που μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των υπολογιστών των άλλων χρηστών.
7. Διαφήμιση ή αγοραστικές προσφορές οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας.
8. Χρήση όρων προσβλητικών, χυδαίων ή με σεξουαλικό υπονοούμενο ως όνομα χρήστη.

Οι Διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα να παρακολουθούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων και να διαγράφουν όποια ανάρτηση δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.