Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ [1881-1971]



 Ο σπουδαίος δημιουργός που εμπλούτισε την πόλη του Ηρακλείου με το Ηρώο και τόσα άλλα σημαντικά κτίσματα που κοσμούν - ευτυχώς ακόμη - τον αστικό της ιστό και εκφράζουν μια εξαιρετική συνιστώσα της αρχιτεκτονικής της στρωματογραφίας. Είναι ο ίδιος που μαζί με τον Κίμωνα Λάσκαρι σχεδίασε και επέβλεψε τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφ. Αλεξάνδρας που σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης στέγασαν πρόσφυγες και έδωσαν περιεχόμενο στο αίτημα μιας "κοινωνικής κατοικίας" προσιτής σε όλους στη διάρκεια του ταραγμένου μεσοπολέμου. Τα κτίρια αυτού του ανθρώπου πρέπει να μας προκαλούν συγκίνηση γιατί αποκαλύπτουν ότι ήταν αποτέλεσμα μιας διανοητικής φροντίδας που αξίζει να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο από την επέλαση των αποκρουστικών μηχανισμών της λήθης που θέλουν να εξαφανίσουν το μοναδικό όπλο που μας απόμεινε...
ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ...

(Οδυσσέας Σγουρός / φωτό: Αρχείο αρχιτέκτονα Γ. Περτσελάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλοι όσοι αναρτούν σχόλια οφείλουν να γνωρίζουν πως όλες οι αναρτήσεις, τα σχόλια και οι ψηφοφορίες είναι επικοινωνία δημόσιας και όχι ιδιωτικής φύσης και οφείλουν να αναρτούν μηνύματα και υλικό με περιεχόμενο κατάλληλο.

Παρατίθεται ενδεικτικά ότι κατά την ανάρτηση σχολίων, ο χρήστης οφείλει να συμμορφώνεται και να μην προβαίνει σε ενέργειες όπως τις παρακάτω:

1. Δημοσίευση με περιεχόμενο δυσφημιστικό, προσβλητικό, ανήθικο, άσεμνο, βίαιο, κακόβουλο, βλάσφημο, παρενοχλητικό ή δημοσίευση πληροφοριών που ανακτήθηκαν με παράνομα μέσα. Εδώ περιλαμβάνονται επίσης μηνύματα ή υλικό που προσβάλλει ή θίγει τα χρηστά ήθη, τη φυλετική, θρησκευτική ή σεξουαλική ελευθερία.
2. Παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των άλλων. Περιλαμβάνονται μηνύματα που περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, κωδικοί κ.α.
3. Ανάρτηση θεμάτων, σχολίων, επιστολών και ψηφοφοριών άσχετων με τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο αυτής της πύλης, δηλαδή με τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων.
4. Ανάρτηση του ίδιου θέματος ή διπλές απαντήσεις.
5. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν υλικό προστατευμένο ως προς τα πνευματικά δικαιώματα (ή από τις διατάξεις περί απορρήτου) χωρίς την κατά το νόμο απαιτούμενη συναίνεση του φορέα των δικαιωμάτων.
6. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν ιούς ή παρόμοιο λογισμικό ή πρόγραμμα που μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των υπολογιστών των άλλων χρηστών.
7. Διαφήμιση ή αγοραστικές προσφορές οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας.
8. Χρήση όρων προσβλητικών, χυδαίων ή με σεξουαλικό υπονοούμενο ως όνομα χρήστη.

Οι Διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα να παρακολουθούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων και να διαγράφουν όποια ανάρτηση δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.